Wizyta studyjna w Minikowie (21.09.2018)
Głównym celem wyjazdu było poznanie funkcjonowania inkubatora kuchennego i wymiana doświadczeń. Wyjazdy studyjne to bezcenna skarbnica wiedzy zarówno dla doświadczonych, jak i początkujących producentów - umożliwiają uczestnikom m.in. poznanie tradycji, wskazanie nowych ścieżek rozwoju oraz możliwości zastosowania innowacyjnych rozwiązań. Uczestnicy wysłuchali wykładu prowadzonego przez Pana Piotra Sawę- Kierownika Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Następnie mieli możliwość zapoznania się z etapami produkcji serów podpuszczkowych. Kolejną atrakcją było własnoręczne przygotowanie sera kwasowo-podpuszczkowego z ziołami i sera typu gouda przez członków wyjazdu, co spotkało się z dużym entuzjazmem. Panie i pan z zapałem zabrali się do pracy – przy czym świetnie się bawili. Kolejnym etapem był wyjazd do sklepu ślesińskiego, gdzie można było skosztować np. pysznego sera Hrabiny. Na koniec pojechaliśmy do dojrzewalni serów podpuszczkowych. Wyjazd do Minikowa pokazał jak rolnicy, członkinie KGW mogą przerobić własne płody rolne, wzbogacił wiedzę i umiejętności uczestników.